Hej Ida! Vad jobbar du med?
Jag jobbar på AstraZeneca där jag just nu är anställd som Global Operations & IS Graduate. Det innebär att jag har fått möjligheten att testa på tre olika roller under åtta månader inom olika områden, vilket kan vara att jobba i fabrikerna eller jobba mer globalt med fabriker över hela världen. Min första roll har varit i Södertälje, i en av världens största läkemedelsfabriker, där jobbar jag på finansavdelning med ekonomi och löser olika problem hela dagarna. Jag är snart klar och ska om mindre än en vecka flytta till England för min andra rotation i programmet. Där kommer jag bland annat jobba med integreringen av en diabetesportfölj AstraZeneca precis köpt.

Hur hamnade du i den rollen?
Eftersom jag har pluggat bioteknik har AstraZeneca alltid varit ett attraktivt företag för mig. Under mina studier insåg jag, bland annat under en laborativ praktik i New York, att jag ville jobba mer strategiskt och med företagsutveckling. Jag valde då aktivt att läsa kurser mot ledarskap och företagsutveckling, jag involverade mig i projektet FocusOn som projektledare och gjorde mitt examensarbete mer business fokuserat. Under mitt sista år träffade jag en underbar person från AstraZeneca, hon berättade om företaget och om programmet och jag sökte så klart direkt, och på den vägen är det…

Varför valde du att bli ingenjör?
För att vara helt ärlig så valde jag inte ingenjör utan bioteknik för att jag hade en väldigt inspirerande biologilärare på gymnasiet, mitt intresse att förstå kroppen in i minsta detalj blev enormt stort. Under sista året på gymnasiet hittade jag civilingenjörsutbildningen i bioteknik på KTH och förstod att jag skulle kunna få ägna mig åt mitt intresse, så valet blev enkelt! Däremot hade jag inte förstått att utbildningen innebar mer än bioteknik, så som matematik. Chocken var stor när jag såg mitt schema första terminen, jag tyckte matematiken var väldigt svår och krävande. När jag pluggade till sista mattetentan bestämde jag mig för att köpa en ring jag gillade om jag klarade tentan. När mitt godkända resultat kom sprang jag direkt och köpte den för att fira. Det var en stor dag för mig som jag alltid blir påmind om när jag ser ringen!

Vad har du tagit med dig från utbildningen?
Idag skulle jag aldrig vilja byta bort civilingenjörstiteln och allt vad den för med sig och är enormt glad för att jag inte valde en renodlad bioteknik- eller biologilinje. Jag har fått självförtroende och vet att jag klarar av svåra uppgifter som jag från början aldrig tror att jag ska klara av. Dessutom har jag fått en stark problemlösarteknik, jag vet hur jag ska ta in ny information och förvandla det till nyttig kunskap.

Hur har din bild av ingenjörsrollen förändrats?
Jag har insett att man som civilingenjör kan jag göra det mesta! Jag är väl ett levande exempel på det kan jag tycka. Jag har helt enkelt förstått att en inte behöver jobba i en renodlad civilingenjörsroll för att kunna tillföra erfarenhet och kunskap till sitt jobb. Ett exempel är matematiken som jag tyckte var så svårt under KTH, jag har varit med om flera tillfällen när jag har haft stor nytta av den kunskapen!

Pepp tackar Ida för pratstunden och önskar henne lycka till med kommande utmaningar i England!