Tanya Singh läser systemvetenskap vid Göteborgs universitet och har precis blivit utnämnd till årets tech-tjej 2020. Utmärkelsen ges ut av Microsoft med syftet att lyfta fram förebilder och inspirera fler tjejer att söka sig till tech och IT-branschen.

Hej Tanya, du har precis blivit utnämnd till Årets tech-tjej 2020! Hur känns det?
Det känns helt fantastiskt! Att ens hårda arbete lönar sig. Med detta i ryggen så är jag motiverad till att lära mig ännu mer och att fortsätta arbetet för en mer inkluderande bransch.

I och med utmärkelsen kommer du agera ambassadör för Microsoft, vad ser du mest framemot?
Jag ser framemot att nå ut till branschverksamma och unga kvinnor – för att kunna lyfta vikten av representation inom IT och tech. Det jag också ser framemot är att lyfta andra kvinnor inom tech som inspirerar mig.

Du har en väldigt spännande tvärvetenskaplig bredd som tidigare har läst juridik och nu systemvetenskap, hur går dom världarna ihop?
Det är väldigt olika världar men samtidigt väldigt lika. För att undvika oklarheter så ska jag uttrycka mig så enkelt som möjligt: inom juridiken så finns det ett antal steg man ska följa och utesluta för att kunna komma fram till en slutsats. Dessa steg som man följer påminner en väldigt mycket om algoritmerna inom programmering. På det sättet skulle jag vilja säga att de hänger ihop – sen så är det även väldigt olikt. Men när man studerar och arbetar med system så inser man väldigt snabbt att ett system inte existerar i ett vakuum, och där kan kunskaperna från juridik komma till användning – vilka regelverk aktualiseras? På vilket sätt ska jag tolka kundens krav eller behov? Juridikstudenterna har hjälpt mig att tolka vad som sägs och att använda det till min fördel – något som man kan ha användning för inom alla branscher.

Vad är din viktigaste lärdom/insikt från din studietid?
Att det största hindret är en själv. Jag har lärt mig att jag inte kan kontrollera vad andra gör – bara vad jag själv gör. Så fort jag insåg det så har jag arbetat bort mentala spärrar som tidigare lagt fällben för mig.

Om man är nyfiken på IT/ programmering, har du några tips på hur man kommer igång?
Gå med i olika nätverk som finns, som bara väntar på att du ska gå med! Försök att få tag på en person som pluggar det eller arbetar med det – en person som du känner igen dig i. Prata med personen och ställ frågor. En mentor tar en långt och halverar startsträckorna som annars hade varit sega att ta sig igenom ensam.

Använd dina resurser! Personer runt dig, Google, Youtube, bloggar! Ta tag i mig eller andra häftiga personer som finns hos Pepp, vi har ett helt smörgåsbord med tips!

Vad hade du sagt till ditt 16-åriga jag, om du vetat allt du vet idag?
Take a chill pill – alltså ta det lugnt Tanya! Som ung så hade jag en tendens att oroa mig över framtiden – men jag kan inte ändra på framtiden om jag inte lever i nuet och agerar där jag befinner mig i livet. Att tänka “om jag uppnår detta så kan jag vara lycklig” är kanske inte det bästa. Att skatta sig lycklig där jag är och därifrån ta mig till mitt mål – är the way to go!

Du är en ambitiös och driven tjej, har du några tips på hur man tar för sig och inte låter sig begränsas av rädslor eller prestationsångest?
Som Yoda säger “The greatest teacher, failure is”. Det är omöjligt för en att vinna om man inte försöker att vinna. Det är omöjligt för dig att få jobbet om du inte vågar söka jobbet. Det spelar ingen roll om du inte vinner eller får jobbet – det viktigaste är att du försökte, för det är bara på det sättet som du kan lyckas. Det är lättare sagt än gjort – men det är något som man också får öva på. Öva på att misslyckas – för det är så man lyckas.

Det finns många fördomar om teknikbranschen, vilken myt skulle du vilja döda?
Att det är svårt. Tänker man efter så är egentligen allting svårt när det är nytt för en. Det blir lättare efter att man har lagt ner tillräckligt mycket tid på det. Det finns en tendens att folk i teknikbranschen försöker upprätthålla den här myten, men det är till branschens nackdel att göra det – man avskärmar personer som hade kunnat bidra till viktiga lösningar.

Har du någon kvinnlig teknikförebild?
Jag har många. Min vän Fatima Haioty som är byggingenjör, Grace Hopper, Annie Esley, Dr. Stefanie Chiras med flera.

Vem tycker du att Pepp borde intervjua framöver?
Isra Haioty, en vän som studerar Systemvetenskap på Högskolan i Väst!

Foto: Julia Sjöberg.