Sofia Anderson har studerat Civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Idag jobbar Sofia som trainee på Ericsson vilket innebär att hon roterar på tre olika avdelningar under 18 månader.

Hur ser en arbetsdag ut för dig Sofia?
En vanlig dag börjar med kaffe och att jag hälsar på mina kollegor på min andra rotation “AI & Automation”. Sedan funderar jag på lösningar och sätt vi kan arbeta på för att ge kunderna en bättre upplevelse. Ibland äter jag lunch med kollegorna från min första rotation “Sourcing” där vi pratar om stora inköpsprojekt och det senaste skvallret. På eftermiddagen fikar jag med traineerna där vi blickar framåt mot kommande roller. Som trainee är mitt främsta uppdrag att lära mig om hur saker fungerar så att jag i framtiden kan ta mig an spännande utmaningar.

Vad innebär teknik för dig?
Allt från fysiska föremål så som hjulet, mobilen, byggnader till abstrakta strategilösningar men också innovativa idéer, förbättringsarbete och optimering.

Vilket är ditt bästa minne från universitetet?
Alla mina olika engagemang och människorna jag studerade med.

Vilka faktorer var avgörande för dig när du valde arbetsplats?
På Ericsson finns många spännande personer som jag fick möjlighet att följa men som också hjälpte mig att hitta min väg in i branschen och företaget.

Har du någon kvinnlig teknikförebild?
Absolut, min kära mamma. Kanske lite väl klyschigt men hon har under hela min uppväxt inspirerat och exponerat mig för teknik.