Hej Olivia, hur skulle du beskriva dig själv med 3 ord?
Nyfiken, ambitiös, omtänksam.

Berätta kort om dig själv, vem är Olivia?
Jag är 23 år och pluggar mitt 4:e år på Civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, LTU. Jag kommer ursprungligen från Göteborg men kände att jag ville flytta hemifrån och bytte Göteborgs regniga väder mot norrlands kalla men vackra snölandskap. Jag har alltid tyckt att vetenskap och utveckling varit fascinerande, från hur vi kan transplantera hjärtan till att snart göra rymdfärder till Mars.

Hur kom du fram till att du skulle plugga till civilingenjör?
Jag har alltid vetat att jag vill plugga vidare efter gymnasiet men jag hade ingen aning om vad. Jag tog ett sabbatsår och då jag är väldigt intresserad av rymden hittade jag civilingenjörsprogrammet i Rymdteknik på LTU. Jag kom in och flyttade till Luleå. Efter ett år insåg jag att rymdteknik inte var rätt för mig och att jag inte visste exakt vad jag ville jobba med i framtiden. Därmed blev Industriell ekonomi på LTU perfekt då programmet har en enorm bredd som möjliggör flera olika framtidskarriärer.

Vilka av dina personliga egenskaper får du nytta av i ditt plugg?
Jag är väldigt strukturerad vilket jag tycker underlättar vardagen mycket då det är skönt med rutiner och struktur när man pluggar.

Handen på hjärtat, hur är det att plugga en teknisk utbildning?
Utmanande – vilket gör det roligt! Det är ett högt tempo men det ger ett otroligt självförtroende när man tänker efter och inser vad man klarar av.

Vilken kurs tycker du har varit roligast?
Integrationsprojekt – företagsekonomi, logistik & kvalitet har hittills varit roligast. Under en läsperiod fick vi jobba i team och arbeta mot en klient som ville ha hjälp med ett riktigt problem. Detta var första kursen som integrerade både teori och praktisk erfarenhet vilket var väldigt lärorikt. Jag tycker framförallt det var kul att få se hur den teori som vi lärde oss om i skolan är applicerbar i verkligheten och hur vi kunde använda våra 3 års erfarenheter från utbildningen för att lösa klientens problem.

Har du något tips till en person som ska börja plugga?
För det första, ha kul! Se till att ha kul under tiden du pluggar och 5 år kommer flyga förbi! För det andra tycker jag att engagemang vid sidan av studierna är både givande och roligt då det är en bra paus från plugget samtidigt som man lär sig väldigt mycket, så det rekommenderar jag varmt!

Hur skulle du beskriva din pluggstil?
Jag föredrar att läsa samtidigt som jag tar anteckningar. Jag tycker även det är oerhört hjälpsamt att diskutera med andra. Jag upplever ofta att vid diskussioner så befäster man kunskapen bättre då man måste tänka efter för att kunna presentera sin åsikt samtidigt som man får möjlighet att lyssna på andras synpunkter.

Vad gör man om man hamnar i en motivationssvacka eller känner prestationsångest i plugget?
När jag har brist på motivation är mål väldigt effektivt och jag skulle därmed tipsa om att skriva ned dina mål med varje kurs du läser. Vad vill du åstadkomma och vilket betyg vill du ha? För sanningen är att motivation sällan hjälpt mig med plugget. Att plugga tar tid och energi och ofta är man inte motiverad att sätta sig ned och lösa tredjegradsintegraler eller liknande. För mig har det alltid varit uthållighet och mål som gjort att jag satt mig ned och fortsatt plugga. För när jag sätter ett mål som uppfyller SMART-kriterierna* blir det lättare att rikta fokus och energi på vad som måste göras för att målet ska uppfyllas i slutet av kursen. Dessutom tycker jag att träning är ett effektivt verktyg när motivationen saknas och prestationsångesten kommer krypandes. Efter en löprunda får jag ny energi samtidigt som stressen inte känns lika påtaglig vilket gör att jag kan sätta mig ned och fortsätta studierna. Så mål och träning är mina bästa tips för att orka med studierna.

* SMART-kriteringar syftar till att sätta ett mål som är specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt.

Som student blir det en hel del matlådor, vad är din go-to-matlåda?
Enkelt! Marinerad kycklingfilé i ugnen med ris, enkelt att laga samtidigt som det mättar bra.

Vad gör du på din fritid?
Min fritid spenderar jag mestadels med att arbeta med olika engagemand som jag haft under skoltiden och just nu är det Pepp, vilket är superkul! Att få arbeta med betydelsefulla projekt tillsammans med ambitiösa ingenjörsstudenter är en bra paus från plugget. Men annars blir det träning och promenader med kompisarna.

Vilken teknisk uppfinning kan du inte leva utan?
Ingen aning, jag kan inte välja..

Har du någon kvinnlig teknikförebild?
Hedy Lamarr var en amerikansk filmstjärna på 40-talet och var under sin tid mest omtalad för sin skönhet som världens vackrast kvinna. Men det många inte vet är att hon dessutom var ett geni. Under andra världskriget uppfann hon tillsammans med en pianist vid namn George Antheil en metod för avlyssnings- och störningssäker radiokommunikation. Hon har på senare tid döpts till modern av Wifi då hennes uppfinning lade grunden till dagens Wifi, bluetooth och andra trådlösa kommunikationskanaler. En kvinna jag tycker är värd att uppmärksamma för vad skulle vi göra utan Wifi? 😉

Som civilingenjör kan man arbeta inom många olika branscher, är det någon industri du är extra nyfiken på?
Jag tycker rymden är otroligt fascinerande och skulle väldigt gärna vilja vara med i ett rymdprojekt för att kolonisera Mars.

Varför är du engagerad? Hur kommer det sig att du sökte till styrelseledamot?
Under bara min livstid har tekniken revolutionerats lavinartat och det är ingen hemlighet att teknik är vår framtid, vilket gör det så viktigt att kvinnor involverar sig inom teknik. Jag hoppas att mitt arbete inom Pepp kan få unga tjejer att intressera sig för en teknisk utbildning och karriär, vilket är anledningen till att jag sökte mig till styrelsen.