Hej Rebecca, du är civilingenjör och styrelseordförande i Pepp!
Hur skulle du beskriva dig själv med 3 ord?
Boknörd, äventyrlig och driven.

Berätta lite kort om dig själv, vem är Rebecca?
Teknik var en naturlig väg för mig: Jag byggde min första hemsida när jag var 9 år (den handlade om hamstrar) och började bygga med tekniklego. När jag blev äldre så läste jag Civilingenjör på KTH, och en minor i Teknisk entreprenörskap från NUS i Singapore. Efter examen började jag jobba på IKEA digital transformation och projektledning. Sedan januari 2020 har jag ett nytt jobb inom konceptutveckling av framtidens arbetsplats.
Jag har hunnit jobba/plugga i Stockholm, Bournemouth, Beijing, Shanghai, Shenzhen, Singapore, Helsingborg och Malmö – jag är grym på att packa men dålig på att sitta still! De senaste åren har jag övat på att utveckla min fritid minst lika mycket som jag satsar på jobbet, om inte mer! Fritiden har fått en större roll i mitt hjärta.

Vad gör du på din fritid?
Pepp! Men på lediga lediga stunder så älskar jag att läsa, vandra i skogen, bada i havet, experimentera med matlagning, dansa och planera framtiden.Du har en civilingenjörsexamen inom IT & Industriell ekonomi, hur kom du fram till vilken inriktning du skulle gå?
Jag hade en riktigt stark magkänsla att en kombination av tech och ledarskap skulle bli en bra kombination, det är det bästa sättet jag kan beskriva det på. En magkänsla!

Vilka ämnen tyckte du var roligast när du gick på gymnasiet?
Teater, Engelska, Fysik breddning (astronomi), Biologi. Jag läste faktiskt aldrig all fysik som behövdes för KTH, så jag fick gå basterminen innan för att komplettera! Lyckades inte första gången, men andra gången gick det bra!

Vad är ditt bästa tips till en gymnasietjej?
Fundera på vilka dina personliga värderingar och drivkrafter är, det är dom som kommer hjälpa dig igenom alla livets olika händelser!

Idag jobbar du på IKEA, vad gör du där och vilka ansvarsområden har du?
Jag älskar mitt jobb på IKEA! Jag är i världens härligaste team som tillsammans ska definiera hur framtidens arbetsplats ska se ut och fungera. Allt från hur man bedriver innovation och utveckling, och vad som ska finnas i ett prototyplabb, och hur man driver globala samarbeten, till hur designen på ett kontor ska se ut på insidan och utsidan!

Har du hamnat i någon tuff situation under din karriär och hur tog du dig ur det?
Många! Under mina 3 år efter examen har det varit en riktig bergochdalbana. Jag återgår alltid till mina värderingar och min magkänsla. Om jag följer dom så kan jag alltid stå för mina idéer och handlingar!

Handen på hjärtat, vilka kunskaper och erfarenheter från universitetet har du haft störst användning för i ditt arbetsliv?
Att lära mig arbeta i en grupp och lita på andra. Att arbeta strukturerat! Helhetsförståelsen för teknikens olika områden och vad som bygger upp dom. Disciplin. Att alltid stå på sidan av kunskap och fakta, innan jag tittar på det subjektiva. Och kanske det viktigaste: att lära mig att göra om och testa igen när man misslyckas!

Vad vill du säga till någon som funderar på om teknikbranschen är något för hen?
Teknikbranschen är nog den bredaste branschen som existerar idag, med så många möjligheter men framförallt möjlighet att göra skillnad. Hitta på vilket sätt du vill göra skillnad! Garanterat finns det fantastiska möjligheter inom teknik för att göra det. Teknik är ju vad som möjliggör framsteg oavsett om det är hälsa, samhällen, boende, utbildning, rymdresor eller musik och kultur!

Har du något drömjobb?
Projektledare för att bygga rymdstationen på Mars. Tänk dig: att skapa ett hem som känns som hemma, på en annan planet!

När du hör ordet teknik, vad är det första du tänker på?
Jag tänker först på små uppfinningar som gör livet bättre, som pacemakers, smartphones, vattenrenare, leksaksrobotar och sånt. Sen tänker jag på tekniken bakom modern medicin, den typen av teknik som gör att vi på riktigt kan behandla cancer, operera med laser utan att öppna kroppen. Jag har så mycket respekt för medicinteknik!

Vilken teknisk uppfinning hade du velat vara upphovsgivare till?
Rymdraketen som kommer åka med människor till Mars! Eller pacemakern.

Vilken myt om teknikbranschen hade du velat döda?
Att man måste vara något form av geni eller supermänniska för att trivas och göra skillnad. Jag skulle väldigt gärna vara både geni och supermänniska, men det är verkligen inte nödvändigt för att utveckla eller revolutionera en idé.

Har du något life-hack att dela med dig av?
Allt går att göra om man bara tar ett steg i taget och aldrig ger upp. Och zip lock bags. Dom går att använda till allt!

Du har engagerat dig under flera år och i olika roller inom Pepp, vad kommer ditt engagemang ifrån och vad får du ut av att vara med i Pepp?
Jag började som mentor i Pepp Sthlm 2016 och därefter var jag med som projektledare under 2017. Jag älskar allt vad Pepp är, för mig är det framförallt engagemanget från alla i organisationen, supporten, utvecklingsmöjligheterna, nätverket, möjligheterna och vännerna som fått mig att komma tillbaka för att vidareutveckla denna underbara organisation. Det var först på KTH som jag förstod att inte alla hade samma stöd hemifrån som jag hade haft, vilket gjorde att jag sökte mig till Pepp. För att ge inspiration, stöd och information till alla de som inte hade tillgång till det själva. Som styrelseordförande ser jag fram emot att utveckla organisationen som har nått en hög nivå av kompetens, till något som gynnar ännu fler unga tjejer och bygger deras tech-fidence. Det är också roligt att få jobba med ett så bra team och utveckla mitt eget ledarskap.

Vad ser du mest framemot under nästa verksamhetsår i Pepp?
Att vi kommer testa så mycket nytt! Nya roller, nya mål, nya strategier, nya koncept! Vi kommer testa och se vad som funkar idag och vad som kanske funkar i morgon. Det finns något så underbart lekfullt i att testa!