Ina Djurestål har en civilingenjörsexamen inom samhällsbyggnad och är grundare av Jämställdhetsbygget – ett pris för att uppmärksamma företags initiativ för en mer jämställd byggbransch (sponsras av Byggföretagen).

Vilka ansvarsområden har du i ditt arbete som produktionsingenjör på Skanska?
Jag jobbar med ekonomistyrning på ett byggprojekt. Det innebär förhandlingar med underleverantörer, att uppmärksamma vår egen personal på kostnader för att se om moment kan utföras på andra sätt och sist men inte minst ansvarar jag för ekonomiska prognoser till kund och redovisning av kostnader.

Vad är din största insikt sen du lämnade skolbänken och kom ut i arbetslivet?
Var inte rädd för att göra fel! Alla kan göra fel men vi lär oss otroligt mycket av att göra fel. Våga kasta dig ut, det värsta som kan hända är att det blir fel och då lär du dig mycket av det också.

Har du någon kvinnlig teknikförebild?
Marie Curie – en uppfinnare som är den första personen att vinna Nobelpriset i två olika kategorier.

Har du något tips för den som vill lära sig mer om teknik?
Jag upplevde ofta när jag pluggade att lösa matematiska problem kunde kännas abstrakt och långt ifrån vardagen. Jag brukade därför försöka sätta uppgiften i en kontext som gjorde att jag kunde relatera bättre till varför det var viktigt att kunna. Det skapade en stor motivation för mig!

Vill man lära sig mer om teknik än vad en teknisk utbildning erbjuder rekommenderar jag http://www.brilliant.org och man ska inte heller underskatta Youtube.